Chwastów odpornych coraz więcej
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Chwastów odpornych coraz więcej

22.03.2021autor: Kamila Szałaj

Uodparnianie się chwastów na substancje czynne herbicydów to wciąż aktualny temat. Dodatkowo pogłębia go zjawisko wycofywania kolejnych substancji. Metoda chemiczna to nadal główny sposób niszczenia chwastów na plantacjach wielkoobszarowych.

Na początku trzeba zaznaczyć, że uodparnianie się chwastów na herbicydy to nie to samo, co naturalna odporność niektórych gatunków na określoną substancję czynną zawartą w środku. Zjawisko uodparniania się chwastów dotyczy środka chwastobójczego, który powinien zwalczyć dany gatunek chwastu.

Populacja chwastów nabywa odporność po kilku, kilkunastu latach stosowania środków ochrony. Sprzyja temu przede wszystkim powtarzalność, zarówno w uprawie, jak i w ochronie. Monokultura jest ryzykowna nie tylko z powodu nagromadzenia się patogenów chorobotwórczych, ale powoduje również zadomowienie się i wzmocnienie pozycji określonych gatunków chwastów. Brak rotacji w substancjach czynnych o odmiennym mechanizmie działania, zawartych w aplikowanych herbicydach, to błąd, dodatkowo nasilający problem odporności.

Nieskuteczny zabieg czy odporność?

Stwierdzenie uodpornienia się określonego gatunku chwastu na stosowaną w środku substancję czynną powinno być poprzedzone dokładną obserwacją i przede wszystkim rozwagą. Na skuteczność zabiegu wpływa wiele parametrów, m.in. warunki pogodowe, techniki opryskiwania, czy termin zabiegu (bywa niedostosowany do fazy rozwojowej chwastów). Jak zatem stwierdzić, czy mamy już do czynienia z odpornością? 

r e k l a m a
fot. W uprawach warzyw najczęściej stwierdzano odporność komosy białej na substancje czynne herbicydów.

Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!

autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak pozbyć się pędraków z gleby?

Larwy chrabąszcza majowego, zwane pędrakami, to wyjątkowo trudne do wyeliminowania szkodniki. Problem staje się coraz poważniejszy, zwłaszcza w kontekście wycofania środków ochrony roślin zawierających chloropiryfos - substancji owadobójczej należącej do grupy związków fosforoorganicznych, neurotoksyny, jak np. Dursban 480 EC. Jak zatem pozbyć się pędraków z gleby? 

czytaj więcej

Jak chronić maliny jesienne?

Plantacje malin potrafią przynieś zbiory wysokiej jakości przy prawidłowym prowadzeniu. Trzeba zacząć od wyboru odpowiedniego stanowiska, dobrej jakości krzewów i skutecznej ochrony. Brak zabezpieczenia przed chorobami to nie tylko straty w plonie, ale możliwość utarty całych roślin.

czytaj więcej

Ekologiczne z wyboru – miejsca produkcji ekologicznej

Wreszcie pojawiają się realistyczne głosy na temat miejsca produkcji ekologicznej w naszym rolnictwie. Z szumnie ogłoszonych 25% gruntów, mówi się już o, i tak ambitnych, 7%. O badania dla gospodarstw ekologicznych prowadzących tę działalność z przekonania, pytamy prof. Jolantę Kowalską.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)