Zaskakujący spadek cen prduktów mlecznych na światowych giełdach
Od początku roku nowozelandzka giełda produktów mleczarskich odnotowywała kilkuprocentowe wzrosty. Na ostatniej, która odbyła się 15 marca doszło do pierwszego spadku cen. Które produkty mleczne straciły, a które zyskały podczas ostatniej sesji?
Pierwsza w 2022 roku aukcja na GDT ze spadkiem indeksu
Po czterech aukcjach wzrostowych, indeks cena na GDT 15 marca odnotował spadek na poziomie 0,9%. Jest to pierwszy spadek wartości indeksu w tym roku. Do tej odnotowywał on kilkuprocentowe wzrosty. Spadkowy trend utrzymał się również w odniesieniu do wartości sprzedaży produktów. W porównaniu do aukcji z pierwszego marca, sprzedano o 7,5% mniej produktów mlecznych.
Które produkty mleczne najbardziej spadły?
Do spadku indeksu cen przyczyniło się głównie zmniejszenie ceny pełnego mleka w proszku, którego cena spadła o 2,1% do 4569 dolarów/t.
Na wartości straciły też masło oraz laktoza.
Masło sprzedano o 1,8% taniej, tj. za 6958 dolarów/t a laktozę o 0,6% taniej, tj. za 1618 dolarów/t.
Jakie produkty mleczarskie zdrożały?
W trendzie wzrostowym pozostały natomiast odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar. Odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 1,6% do 4545 dolarów/t, bezwodny tłuszcz mleczny o 0,4% do 7111 dolarów/t, a cheddar o 0,3% do 6412 dolarów/t.
Podczas aukcji nie oferowano serwatki i maślanki w proszku.
Artur Puławski
Fot. Anna Shvets z Pexels
Artur Puławski
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl
Najważniejsze tematy