Zaskakujący spadek cen prduktów mlecznych na światowych giełdach
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zaskakujący spadek cen prduktów mlecznych na światowych giełdach

16.03.2022autor: Artur Puławski

Od początku roku nowozelandzka giełda produktów mleczarskich odnotowywała kilkuprocentowe wzrosty. Na ostatniej, która odbyła się 15 marca doszło do pierwszego spadku cen. Które produkty mleczne straciły, a które zyskały podczas ostatniej sesji?

Pierwsza w 2022 roku aukcja na GDT ze spadkiem indeksu

Po czterech aukcjach wzrostowych, indeks cena na GDT 15 marca odnotował spadek na poziomie 0,9%. Jest to pierwszy spadek wartości indeksu w tym roku. Do tej odnotowywał on kilkuprocentowe wzrosty. Spadkowy trend utrzymał się również w odniesieniu do wartości sprzedaży produktów. W porównaniu do aukcji z pierwszego marca, sprzedano o 7,5% mniej produktów mlecznych.

Które produkty mleczne najbardziej spadły?

Do spadku indeksu cen przyczyniło się głównie zmniejszenie ceny pełnego mleka w proszku, którego cena spadła o 2,1% do 4569 dolarów/t.

Na wartości straciły też masło oraz laktoza.

Masło sprzedano o 1,8% taniej, tj. za 6958 dolarów/t a laktozę o 0,6% taniej, tj. za 1618 dolarów/t.

Jakie produkty mleczarskie zdrożały?

W trendzie wzrostowym pozostały natomiast odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar. Odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 1,6% do 4545 dolarów/t, bezwodny tłuszcz mleczny o 0,4% do 7111 dolarów/t, a cheddar o 0,3% do 6412 dolarów/t.

Podczas aukcji nie oferowano serwatki i maślanki w proszku.

Artur Puławski
Fot. Anna Shvets z Pexels

autor Artur Puławski

Artur Puławski

Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl

Analityk rynku mleczarskiego, współpracuje z redakcjami Tygodnika Poradnika Rolniczego, czasopisma "Elita Dobry Hodowca" oraz portalem mleko24.pl

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Mleko A2 – nowa szansa dla hodowli bydła i mleczarstwa w Polsce?

Mleko krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej zawiera ok. 3,2% białka ogólnego. Białko to składa się z 6 typów białek, wśród których główną frakcją są kazeiny. Od ponad 30 lat zainteresowanie budziła kappa-kazeina, której wariant genetyczny B podnosi wiele ważnych właściwości technologicznych mleka, istotnych w produkcji serów. Genotyp kappa-kazeiny jest oznaczany u buhajów oferowanych przez krajowe i zagraniczne centra inseminacyjne. Ostatnie 10 lat to stały wzrost zainteresowania innym typem kazeiny zwanym beta-kazeiną.

czytaj więcej

Piąty z kolei spadek cen na Global Dairy Trade

Nowozelandzka giełda mleczarska po raz kolejny odnotowała spadek indeksu o 2,9%. Główna przyczyną był spadek cen bezwodnego tłuszczu wodnego. Jego cena zmniejszyła się o 9,8%.

czytaj więcej

GDT: duży spadek cen produktów mlecznych, ale wyższa sprzedaż

Pierwsza lipcowa aukcja na nowozelandzkiej platformie handlowej nie przyniosła dobrych wiadomości. Ogólny indeks cen zmniejszył się o 4,1%.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)