1 lipca – Dzień Polskiej Borówki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

01.07.2020autor: Kamila Szałaj

Dzień Polskiej Borówki to symboliczny początek zbiorów borówki w naszym kraju. Jak każe tradycja, pierwszej degustacji dokonał najmłodszy członek borówkowej społeczności. 

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni.


Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.
Dzień Polskiej Borówki to symboliczny początek zbiorów borówki w naszym kraju. Jak każe tradycja, pierwszej degustacji dokonał najmłodszy członek borówkowej społeczności. W tym roku był to 11-miesięczny Mikołaj Wichłacz z Dobrzan, w powiecie stargardzkim, w Zachodniopomorskim.


Za każdym owocem stoi człowiek 


Sezon w ostatnich latach otwierało spotkanie plantatorów z konsumentami, prezentacje owoców i przetworów, które gromadziły licznych miłośników owoców jagodowych. W tym roku była to rodzinna uroczystość, która pozwoliła poczuć jak ważni są w tej branży ludzie.

Branża to wartości, którym plantatorzy hołdują i wspólna wizja rozwoju. Każda grupa producentów, to suma indywidualnych historii. W przypadku pierwszego pokolenia plantatorów często są to historie bardzo ciekawe. Dziś zwracamy uwagę na przepiękną historię rodziców Mikołaja - Dominiki i Marka.

- Wszystko zaczęło się w Londynie, gdzie spędziliśmy kilka dobrych lat swojego życia, a w Queen Garden kupiliśmy swoją pierwszą borówkę. Nazwaliśmy ją "Królowa". Sadzonka stała na parapecie, a z nią kiełkował pomysł na uprawę borówki. Postanowiliśmy wrócić i pracować w Polsce, na swojej ziemi, wśród rodziny i przyjaciół – opowiadają rodzice Mikołaja.
r e k l a m a


Dzień szacunku i podziękowań


Rodzice „borówkowego króla” gospodarzą dziś na ponad 10 hektarowej plantacji w miejscowości Kępno. Uważają, że za sukcesem borówki stoją ludzie, którzy zbierają owoce latem i którzy dbają o krzewy przez cały rok. Nieszczęście jest zawsze wtedy gdy owoce zostają na polach. W przypadku borówki częściej mówi się o tym, co jest szczęściem plantatorów. Sytuacja kiedy sezonowi pracownicy, z uśmiechem na twarzy, wracają by stać się częścią borówkowej rodziny i pomóc przy kolejnych zbiorach.

Chcielibyśmy podziękować i powiedzieć, że należy im się ogromny szacunek, za trud tej pracy i zaangażowanie- mówią Dominika i Marek Wichłacz. 

Ulubiony superowoc dietetyków

Borówka podbiła rankingi najzdrowszych owoców na świecie. W Polsce zdobyła w tym roku tytuł ulubionego owocu dietetyków. Przedsezonowy plebiscyt zorganizował największy branżowy portal Dietetycy.org.pl.

- Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu czynnikom ryzyka chorób cywilizacyjnych. Miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym – mówi dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.

To co jednak najważniejsze są wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, mrożony, liofilizowany, a także w postaci soków, dżemów i przecierów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni.

Wybierając borówki, cieszmy się ich sezonową dostępnością i wspierajmy lokalnych plantatorów – dodaje dr Justyna Bylinowska.

Polskość borówki budują relacje z kolejnych plantacji
– w Nidku koło Wadowic, w Powielinie, Sompolnie, w Grzymalinie koło Legnicy, Pustkowej Górze, z Krzeszowa, Grzybowa, Zawadki, Karcza, Podlinkowa i z gminy Ojrzeń w powiecie ciechanowskim. W tym sezonie z Dobrzan, Ozorkowa i ze wsi Krzemień w gminie Stromiec. Z każdym dniem lata borówka jest coraz bardziej polska.

- Mówiąc o szacunku dla pracy przy zbiorach, budujemy również świadomość dziewięciu miesięcy ciężkiej pracy poprzedzającej zbiór. 1 LIPCA to święto z akcentem na integrację i promocję miejsc produkcji. Naszym branżowym celem jest edukacja konsumentów i rozwój rynku. Chcemy by konsumenci, zwłaszcza młodzież, wiedzieli, że borówka jest uprawiana w Polsce, jest hitem naszego eksportu, bo ma wyjątkowe walory smakowe. W Polsce mamy bardzo dobry klimat do uprawy owoców jagodowych - mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Sondaż Kantar: już 71% Polaków je borówki w lecie

Popularność borówki systematycznie rośnie. W sezonie 2019 już 71% Polaków jadło borówkę, to siedem osób na dziesięć. 3% w sezonie jadło ją codziennie lub prawie codziennie, a 20% kilka razy w tygodniu. 38% co najmniej raz w tygodniu, a 59% deklarowało zakupy 2-3 razy w miesiącu. Danych dostarczył, podsumowujący sezon, sondaż Kantar realizowany w ramach „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Przed nami trzy miesiące zbiorów. Plantatorom życzymy udanego sezonu, a wszystkim konsumentom: smacznego!  

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Agro Show 2020 – wystawy w Bednarach nie będzie!

Zarząd PIGMiUR poinformował, że tegoroczna wystawa Agro Show 2020 w Bednarach zaplanowana na 17-20 września nie odbędzie się.

czytaj więcej

Minister Ardanowski zachęca do jedzenia polskich owoców

– Chodzi o to, żeby wyeliminować z rynku nieuczciwość. Żeby wyeliminować tych producentów, pośredników, którzy fałszują polską żywność – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas konferencji poświęconej kampanii „Czas na polskie superowoce”. – Każdy powinien codziennie zjeść garść owoców, których mamy bogactwo od wiosny do jesieni. A zimą przetwory – dodał.

czytaj więcej

Poznać i polubić. Weekend z jagodą kamczacką

- On mi pierwszy pokazał i pozwolił spróbować superowoc – jagodę kamczacką. Tak o właścicielu plantacji kamczackiej mogło powiedzieć wielu uczestników akcji „Poznaj jagodę kamczacką na jednej z 27 polskich plantacji”.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)