Przepiękny dereń kousa – jak go sadzić, ciąć i pielęgnować?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Przepiękny dereń kousa – jak go sadzić, ciąć i pielęgnować?

03.04.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Dla tych, którzy lubią nowości i ciekawostki ogrodnicze, atrakcją może okazać się dereń kousa. Pięknie wygląda podczas kwitnienia, rodzi jadalne owoce, a jesienią przebarwia się na czerwono. Jak go posadzić i jak przycinać? Jakie ma owoce?

Z artykułu dowiesz się

  • Jak należy sadzić dereń kousą?
  • Czym charakteryzuje się dereń kousy?
  • Jak pielęgnować dereń kousą?

Dereń kousa może być jako krzew i jako drzewko

W zależności od tego, jak będziemy go prowadzić, może mieć formę krzewiastą o wysokości do 3 m i takiej też szerokości, lub formę drzewiastą o mniejszej szerokości, lecz wysokości do 5 m.
Dereń kousa zakwita w maju lub na początku czerwca i wówczas wygląda bajecznie, choć to nie kwiaty dodają mu uroku, bo są malutkie i niepozorne, ale znajdujące się poniżej cztery podsadki lub liście przykwiatkowe (noszą wiele nazw) w kolorze białym lub różowym.

Dereń kousa przypomina owoc maliny

Z kwiatów tworzą się jadalne owoce, dojrzewające we wrześniu i październiku. Owoce przypominają trochę owoc maliny czy truskawki, są kuliste, czerwone, o średnicy do 4 cm. Pod dość twardą skórką znajduje się żółtopomarańczowy miąższ o budyniowej konsystencji i słodkim smaku. Zważywszy na stopniowe dojrzewanie owoców, jest szansa na rozciągniętą w czasie bieżącą konsumpcję prosto z krzaka.

r e k l a m a

Dereń kousa - cięcie jest bardzo proste

Jest to roślina, która sama przybiera ładny pokrój. Cięcie ograniczamy do usuwania gałązek uszkodzonych, chorych, suchych bądź zbytnio się rozrastających i cieniujących rośliny sąsiednie. Zatem jeśli zależy nam na formie krzewiastej, nie ingerujemy.
Jeżeli chcemy uzyskać formę drzewiastą, musimy ją ukształtować przez odpowiednie cięcie. Warto dodać, że jest to roślina mrozoodporna. Lepiej jednak przez pierwsze 3 lata uprawy zabezpieczać dolne jej partie, a nawet okrywać agrowłókninowym kapturem.

Sadzenie derenia kousa – kiedy i gdzie najlepiej go sadzić?

Niezależnie od tego, w jakim charakterze uprawiamy dereń kausa, sadzimy go na stanowisku słonecznym, choć lekko zacienione również toleruje. Ważne, by było osłonięte od wiatrów. Ponieważ najczęściej rośliny sprzedawane są w doniczkach, ich sadzenie możemy przeprowadzać przez cały rok, z pominięciem miesięcy zimowych. Z odkrytym korzeniem sadzimy dereń od października do wystąpienia mrozów, a wiosną – do końca kwietnia, czyli w okresie bezlistnym.
Jesienią są lepsze warunki do przyjęcia z uwagi na odpowiednią wilgotność. Często występujące susze wiosenne utrudniają ukorzenianie.
Dereń nie lubi ani gdy jest za sucho, ani gdy za mokro. Jesienią również mamy okazję spotkać rośliny owocujące i zapoznać się z walorami smakowymi ich owoców. Warto również zapytać ogrodnika o polecane odmiany w zależności od regionu, w którym dereń będzie uprawiany.

Dereń kousa ma bardzo dekoracyjne kwiaty, a także smaczne i ciekawe owoce

  • Dereń kousa ma bardzo dekoracyjne kwiaty, a także smaczne i ciekawe owoce

Sadzenie dereni kousej – jakie stanowisko wybrać?

Roślina preferuje glebę o pH 5,5–6,5, przepuszczalną, wilgotną, ale bez zastoisk wodnych, o dużej zawartości próchnicy i składników pokarmowych. W celu poprawienia warunków glebowych stanowisko zasilamy kompostem, ciężkie gleby mieszamy z piaskiem, spulchniamy, a po posadzeniu ściółkujemy, aby powstrzymać parowanie wody prowadzące do zaskorupiania. Roślinę sadzimy w dołki o szerokości 70 × 70 cm i głębokości około 50 cm.

Na dno dołka sypiemy warstwę dobrej, żyznej ziemi, dodajemy kompost lub przekompostowany obornik, trochę gleby słabszej dla lepszej przepuszczalności i wszystkie składniki mieszamy. Umieszczamy bryłę korzeniową na podłożu tak, by była równo z ziemią bądź lekko ponad. Nie należy sadzić zbyt głęboko. Pielęgnacja gleby wokół rośliny polega na płytkim spulchnianiu, odchwaszczaniu i stosowaniu ściółki z uwagi na płytko rozpościerające się korzenie.


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ziołowy ogródek dla każdego

Uprawa ziół to nie tylko korzyść w kuchni, lecz także dekoracja, bowiem wiele z nich ma walory ozdobne. Dodatkowo te mocno aromatyczne pozwolą uniknąć inwazji komarów i meszek, które unikają intensywnych zapachów.

czytaj więcej
top warzywa

Warzywa zalegają w magazynach. Najgorzej jest z ziemniakiem

To trudny sezon dla producentów warzyw i ziemniaków. Od jesiennych zbiorów ogromne ilości towaru leżą w magazynach, a sprzedaż odbywa się bardzo powoli. 

czytaj więcej

Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami

To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samo­poczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)