Lipiec to miesiąc rekordów dla maliny i borówki
W lipcu pobito rekordy w konsumpcji borówki oraz maliny. Jakie trzy składniki są kluczowe, aby osiągnąć sukces?
Rekordy w konsumpcji malin oraz borówek zostały osiągnięte w lipcu. Wynik w 2022 roku jest lepszy od dwuletniej średniej. W tym roku borówkę jadło aż 40% Polaków.
Jakie czynniki są kluczowe do osiągnięcia takich wyników?
Spożycie borówka rośnie w tempie 9%. To wynik o 1 p.p. lepszy od dwuletniej średniej. Dwa lata temu w lipcu 2020 roku borówki jadło 23% Polaków, w 2021 roku już 31%, w tym roku 40%. Oddaje to wzrost liczby lipcowych konsumentów borówki z poziomu 7,4 mln przez 10 mln, aż do 13 mln.
Historyczny rekord dla malin!
Porównując lipiec do lipca obok borówki, najwięcej zyskały maliny i agrest. Odpowiednio 1,9 mln i 0,6 mln nowych konsumentów. Dla malin w lipcu padł historyczny rekord. Spożycie deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków.
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zapytał Polaków o czynniki sprzyjające spożyciu większej ilości warzyw oraz owoców.
Jak się okazuje, kluczowe są trzy czynniki:
- dostępność ulubionych gatunków w sezonie;
- dbałość o zdrowie;
- możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań.
Bernat Patrycja
Źródło: polskiesuperowoce.pl
Fot: polskiesuperowoce.pl
Patrycja Bernat
<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>
Najważniejsze tematy