Interwencja na rynku mleka
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Interwencja na rynku mleka

29.05.2020autor: Marcin Jajor

Od kilku tygodni działa skup w ramach prywatnego przechowalnictwa mleka w proszku, masła i serów. Jakie jest zainteresowanie tym mechanizmem i w jakim stopniu wpłynął on na rynek?

Wielu producentów mleka boi się o swoją przyszłość. Przeciętna cena skupu surowca spadła w skali miesiąca o 2,9% do 132,89 zł/100 kg w kwietniu br. (wg GUS). To pokłosie cen produktów mleczarskich, w tym m.in. masła, za które stawki z przełomu kwietnia i maja br. spadły w stosunku do 2019 r. o 28% (w blokach) i prawie 20% (konfekcjonowane). Jednym z głównych problemów jest zastój w sektorze HORECA, który konsumuje ok. 10–20% unijnego mleka i jego przetworów. Związanych z nim strat nie zrekompensował większy popyt na rynku detalicznym (wg KE).

Biorąc to pod uwagę KE zgodziła się na interwencję publiczną i wprowadzenie mechanizmu prywatnego przechowywania OMP, masła i serów. Za przechowywanie poszczególnych produktów przyznawana będzie rekompensata w wysokości: 9,83 i 0,43 euro/t (masło), 5,11 i 0,13 euro/t (OMP) i 15,57 i 0,4 euro/t (ser). W przypadku masła i OMP opłata dotyczy magazynowania minimum 10 ton przez 3–6 miesięcy. Bruksela nie podała limitu ilościowego, tłumacząc, że taka informacja mogłaby być dodatkowym czynnikiem zakłócającym równowagę na rynku.

Inaczej jest w przypadku serów. Oprócz mniejszego tonażu (0,5 t) i 2–6-miesięcznego składowania, wyznaczono limit 100 tys. ton dla całej UE. Połowa z tej puli (52,8 tys. ton) przypadła Niemcom, Francuzom i Włochom. Tuż za nimi z limitem 8,72 tys. ton uplasowała się Holandia wraz z Polską (8,27 tys. ton).

Wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania masła, OMP i sera można było składać od 7 maja br. Ile wpłynęło wniosków i przedsiębiorcy z jakich krajów zdecydowali się je złożyć? Zamów prenumeratę i czytaj w czerwcowym wydaniu dodatku specjalnego top bydło.

mj/fot. Sierszeńska

autor Marcin Jajor

Marcin Jajor

<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rynek mleka

Ardanowski: W żaden sposób nie nawołuję do bojkotu przedsiębiorców

Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski odniósł się w ten sposób do sprawy związanej z publikacją związanej z listą firm, które importuję mleko na potrzeby przetwórstwa.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Zapraszamy na Sesję Mleko podczas VIII Forum Rolników i Agrobiznesu!

Przed nami Forum Rolników i Agrobiznesu. Tematem Sesji Mleko będzie: Opłacalność produkcji mleka: wydajność, koszty i dodatkowe dochody.

czytaj więcej
Bydło mleczne

Gdzie szukać rezerw? Wyzwania dla producentów mleka

Profilaktyka mastitis, prawidłowy dobór odmian roślin i tajniki weryfikacji nasienia buhajów – to najważniejsze tematy spotkania hodowców w Nekli k. Bydgoszczy.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)