Wiosenne nowalijki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wiosenne nowalijki

22.03.2022autor: Patrycja Bernat

Wiosna to czas, kiedy sięgamy po warzywa i owoce sezonowe. Sałata, rzodkiewka, kalarepa czy szparagi to ich najbardziej brakuje nam zimą.

Temperatura rośnie wraz z pierwszym dniem wiosny. Jest to pora roku, która sprzyja większemu spożyciu warzyw i owoców. Utrzymanie takiej zdrowej diety w tym okresie jest znacznie prostsze, gdy każdy spragniony jest świeżych, chrupiących warzyw.

Wiosna, jedz zdrowo sezonowo

Pomimo, że przez cały rok mamy dostęp do różnego rodzaju warzyw i owoców sprowadzanych z cieplejszych krajów to jednak ich smak nie umywa się do sezonowych lokalnych produktów.
Dlatego by jeść smacznie, należy przestrzegać prostej zasady sezonowości. Na przełomie lutego i marca, a więc na przedwiośniu, rozwiązaniem są szklarnie i tunele. Siane są wtedy dość szybko rosnące warzywa jak cebula dymka, sałata, szpinak czy rzodkiewka. W kolejnych miesiącach zaczyna pojawiać się marchew, kalarepa, ogórki, pomidory, szparagi i groszek cukrowy.
Wiosna to przede wszystkim czas warzyw zielonych, które zawierają dużą ilość chlorofilu, odpowiedzialnego za proces detoksykacji organizmu.

Nowalijki z własnego parapetu

Szczypiorek, natka pietruszki, a przede wszystkim smaki wiosny to również kiełki, czyli tzw. superfoods. To wszystko w prosty sposób możemy wyhodować nawet na swoim parapecie.

Jakich produktów lepiej unikać, gdy robi się coraz cieplej?

Stopniowo powinniśmy odstawiać przetwory, ciężkie rozgrzewające potrawy oraz gęste zupy, na rzecz świeżych surowców, które w razie czego możemy poddać krótkiej obórce termicznej.

opr. Bernat Patrycja
Źródło: biuro. pras. inspiresb
Fot. biuro. pras. inspiresb

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ceny szparagów i krajowej truskawki

Jak kształtują się ceny szparagów i krajowej truskawki na polskich hurtowych rynkach?

czytaj więcej

Optymalne warunki, przyspieszyły zbiory szparagów

Dzięki wyjątkowo słonecznej pogodzie, jak informuje stowarzyszenie rolników z Dolnej Saksonii, pierwsze odmiany szparagów wchodzą już na rynek.

czytaj więcej

Europejczycy a dieta

Podstawą piramidy żywienia w zdrowej diecie są warzywa i owoce. Eurostat w swoich danych podaje jednak, że Polacy jedzą ich zdecydowanie mniej niż w pozostałych krajach Europy. Tylko 9 procent z nas spożywa zalecane pięć porcji tych produktów.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)