Warzywa i owoce na fali dzięki koronawirusowi
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Warzywa i owoce na fali dzięki koronawirusowi

12.07.2020autor: Kamila Szałaj

Specjaliści ds. żywienie od lat apelują o zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Niestety skutek tych apeli był jak dotąd mizerny. Wnioski płynące ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy Komisji Europejskiej pozwalają sądzić, że coś się w tej materii zmieniło.

W czasie pandemii COVID-19 nastąpił wzrost konsumpcji zdrowej żywności, w tym owoców i warzyw. W przypadku tych ostatnich lawinowo zwiększyło się spożycie produktów paczkowanych. Unia Owocowa podkreśla, że tworzenie „tzw. zapasów wojennych” i kupowanie produktów paczkowanych z dłuższym terminem przydatności do sprzedaży w pierwszych miesiącach, walczyło w dłuższej perspektywie wśród konsumentów z przeciwstawnym trendem – nurtem slow, zwiększaniem spożycia żywności organicznej, lokalnej i ekologicznej. 


Eksperci wskazują na korzystne perspektywy dla rynku owoców i warzyw związane ze zdrowszym stylem życia. Ale zwracają uwagę, że na drodze do wzrostów w ich sprzedaży mogą stanąć rosnących obaw konsumentów o swoje przyszłe dochody. Problemy czają się też gdzie indziej. Przedstawiając sytuację rynkową dla czterech największych producentów owoców i warzyw spośród państw członkowskich, czyli: Polski, Włoch, Francji i Niemiec, Komisja zwróciła uwagę na jedno z głównych zagrożeń dla dalszej produkcji warzyw i owoców, jakim jest nadal niedostatek pracowników sezonowych. Tylko w przypadku Włoch i Polski potrzeba ich minimum 200 tys., by nie doszło do spadku produkcji. 


Według Komisji Europejskiej, sektor owoców i warzyw powinien utrzymać się we względnie dobrej kondycji w porównaniu do innych sektorów gospodarki (np. turystyki, czy lotnictwa). Prognoza ta wynika głównie z bardzo dobrego początku roku, kiedy to nastąpił wzrost konsumpcji spożywczej, podyktowany zapasami tworzonymi przez konsumentów na czas pandemii. Według Komisji ceny producentów w szczycie tego trendu w kwietniu wzrosły aż o 33 proc. w porównaniu ze średnią z ostatnich 5 lat. Wyższe ceny były podyktowane również niższą produkcją (szacowaną na 10,8 milionów ton, tj. o 10 proc. niższą od średniej) i silnym popytem wewnętrznym, również wywołanym zmianami konsumpcji towarzyszącymi koronakryzysowi (+ 9 proc. w porównaniu do średniej). 


autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

uprawa warzyw i owoców miękkich

dziennikarz redakcji internetowej

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Owoce i warzywa coraz mniej dostępne dla klientów

Jak się okazało, w czasie pandemii mieszkańcy EU jedzą więcej owoców, ale niedługo mogą mieć problem. Przez pandemię nie ma kto ich zbierać.

czytaj więcej

Wojsko pobiera wymazy na koronawirusa w gospodarstwie Jerzego Wilczewskiego

W gospodarstwie Jerzego Wilczewskiego w Białousach, jednego z największych producentów borówki w Europie, trwają badania pracowników sezonowych z Ukrainy i Białorusi pod kątem koronawirusa. Wymazy do badań pobierają żołnierze 1. Podlaskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

czytaj więcej

Przetwórnie rozpoczęły skup czarnej porzeczki. Jakie oferują ceny?

Jaka w tym roku będzie cena porzeczki czarnej? Przetwórnie, które już zaczęły skupować porzeczkę dają ok. 2,60 zł netto za kg. Plantatorzy mają jednak nadzieję, że w trakcie sezonu cena ta wzrośnie do minimum 3 zł, bo plony nie są duże.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)