Uprawa hydroponiczna nie taka bezpieczna?
Uprawa sałaty czy innych warzyw uważana była za bezpieczną i nienarażoną na salmonelle. Pierwsze dochodzenie w sprawie chorób przenoszonych przez żywność w uprawie hydroponicznej.
Hodowla hydroponiczna reklamowana jest jako ta, która dostarcza wyjątkowe produkty, hodowane blisko konsumentów, a to przekłada się na świeżość towarów, co podnosi ich atrakcyjność. Dodatkowo ostatnimi czasy uprawy gruntowe sałaty i innych warzyw na terenach Kalifornii i Arizony, powodowały szereg zatruć pokarmowych, co spowodowało jeszcze większe zaufanie klienta do upraw hydroponicznych.
Epidemia salmonelli
Zeszłego lata w 2021 roku na salmonelle w czterech stanach zachorowało 31 osób. Drogę epidemii prześledzono i tym sposobem punktem początkowym okazała się hydroponiczna szklarnia BrightFarms w Rochelle w stanie Illinois. Epidemia nie wybuchła oczywiście na wielką skalę, ale na tyle, aby zainteresować Agencję ds. Żywności i leków. FDA przeprowadziła dochodzenie w celu ustalenia przyczyn i tym samym było to pierwsze dochodzenie w sprawie chorób przenoszonych przez żywność uprawianą hydroponiczne.
Pierwsze ostrzeżenie i wytyczne dla upraw hydroponicznych
FDA podkreśliła zagrożenia, które bezpośrednio wynikają z zaniedbań odnośnie do zapewnienia odpowiednio czystej, przebadanej wody pochodzącej ze stawów czy właściwego przewożenia materiałów. Wszystko to zamieścili w swoim raporcie – dostępny tutaj – który stanowił swoiste ostrzeżenie dla przemysłu hydroponicznego. Stał się również sygnałem dla konsumentów.
Plan wzmocnienia bezpieczeństwa
BrightFarms w odpowiedzi na epidemię salmonelli, opracowali plan, który ma na celu wzmocnić bezpieczeństwo i jakość żywności. W lipcu i sierpniu 2021 r. śledczy FDA odwiedzili BrightFarms. Niestety przez epidemię Covid -19, działania były dość ograniczone, nie mogli oni znaleźć dokładnej przyczyny wybuchu epidemii. Wykonano jednak testy, które wskazywały źródło zakażenia szczepu salmonelli. Jeden szczep salmonelli znajdował się w zewnętrznym zbiorniku na deszczówkę, inny natomiast w stawie w pobliżu farmy.
- W stawach woda nie jest rutynowo dezynfekowana ani w inny sposób traktowana - napisano w raporcie.
Korrie Burgmeier, rzeczniczka BrightFarms, powiedziała w oświadczeniu dla Matta Lingarda, wiceprezesa firmy ds. Rolnictwa i nauki, że starając się utrzymać wodę wolną od patogenów i innych, BrightFarms nie stosuje regularnej dezynfekcji wody. Zamiast tego powiedział, że członkowie personelu rutynowo testują wodę i uzdatniają ją „jeśli testy wykażą ryzyko wystąpienia niechcianych patogenów".
W raporcie FDA czytamy, że BrightFarms takie badania wykonuje. Pobrali oni próbki wody pod kątem znalezienia pałeczek E. Coli. Gdy te podczas badania pokazały się w wynikach, woda w zbiorniku potraktowana została nadtlenkiem wodoru i roztworem kwasu nadoctowego. BrightFarms została również skrytykowana za brak odpowiednich procedur i systematycznego badania w celu zapewnienia odpowiedniego uzdatnienia wody w stawie.
Potencjał problemów w przemyśle hydroponicznym
Obiekt skrytykowany został również za przechowywanie materiału na zewnątrz, poza obiektem szklarni. Gdzie narażony był, chociażby na ptasie odchody czy wtargniecie dzikiej zwierzyny. BrightFarms nie prowadził również odpowiedniej dokumentacji, która potwierdzałaby odkażanie sprzętu, narzędzi czy budynków.
Wysunięto wnioski, które potwierdzają, że wszystko to składa się na potencjał problemów w przemyśle hydroponicznym.
- Szczerze mówiąc, ten raport jest dobrym pierwszym krokiem dla wszystkich, aby powiedzieć „W porządku, musimy zrobić więcej” - powiedział Martin Wiedmann, ekspert ds. Salmonelli i profesor bezpieczeństwa żywności i nauk o żywności w Cornell University's College of Agriculture and Life Sciences.
Wycofanie ze sprzedaży
Wraz z początkiem lipca 2021 r. BrightFarms zaczął wycofywać swoje produkty z kilku stanów środkowo zachodniej Ameryki. Zatrudniony został również przez firmę konsultingową przedstawiciel, zajmujący się bezpieczeństwem żywności, Matrix Sciences.
Współpraca w branży
BrightFarms podzielili się swoimi spostrzeżeniami i wskazówkami, które otrzymali zarówno od FDA czy Matrix Sciences z liderami branży hydroponicznej. C.D.C. (Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom) szacuje, że bakterie salmonelli, powodują około 1,35 miliona infekcji, 26 500 hospitalizacji i 420 zgonów w Stanach Zjednoczonych każdego roku.
FDA do tej pory niestety nie wydała żadnych nowych nrom czy przepisów w sprawie wybuchu epidemii w 2021 roku. Rzeczniczka prasowa FDA Veronika Pfaeffle zaznaczyła jednak, że agencja jest świadoma ogromnego rozwoju przemysłu hydroponicznego i podejmą wszelkie działania, których końcowym zdaniem będzie ochrona zdrowia ludzkiego.
opr. Bernat Patrycja
Źródło: NewYorkTimes
Fot: envatoelements
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy