Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej
Zaplecze naukowo-badawcze Instytutu Ogrodnictwa powiększyło się o nowy obiekt – Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej (RCBO).
W listopadzie ubiegłego roku nastąpiło otwarcie Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych – ośrodka zbudowanego w ramach Działania I.1 Rozwój infrastruktury badań i innowacji oraz ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego (wartość inwestycji 12,2 mln zł). Realizacja przedsięwzięcia umożliwiła rozszerzenie usług badawczych oraz wprowadzenie nowych, m.in. w zakresie: opracowania nowych produktów z asortymentu:
- przetwory z owoców i warzyw;
- opracowania nowego lub ulepszonego procesu technologicznego;
- przeprowadzenia analizy sensorycznej produktów ogrodniczych;
- świeżych lub przetworzonych;
- przeprowadzenia analizy konsumenckiej produktów ogrodniczych;
- świeżych lub przetworzonych;
- opracowania metodyki badawczej dla skwantyfikowania charakterystyki innowacyjnego produktu ogrodniczego.
8 czerwca br. przyszedł czas inaugurację działania kolejnego nowoczesnego obiektu – Regionalnego Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej. Projekt wartości 6 826 500 zł był dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego kwotą 4 717 500 zł.
fot.
Działalność Centrum pozwoli na zarządzanie zasobami genowymi zgodnie z najnowszymi standardami FAO. Umożliwi także prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie bioróżnorodności. Efektem prośrodowiskowym przedsięwzięcia będzie zachowanie nasion szerokiego spektrum gatunków, rozumianych jako bioróżnorodność ogrodnicza – amatorskich i regionalnych odmian warzyw, podkładek generatywnych roślin sadowniczych, rodzimych krzewów i bylin ozdobnych, roślin miododajnych, gatunków dzikich pokrewnych roślin ogrodniczych oraz roślin towarzyszących uprawom.
fot.
Docelowo RCBO pozwoli na zgromadzenie, zachowanie i odtworzenie ok. 30 tys. genotypów roślin ogrodniczych.
Katarzyna Wójcik
Najważniejsze tematy