Największe targi w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej poświęcone sektorowi spożywczemu WorldFood Poland
W dniach od 5 do 7 kwietnia odbyły się jedne z największych tragów zarówno w Polsce jak i Europie Środkowej poświęcone sektorowi spożywczemu WorldFood Poland.
Po raz 8 już organizatorzy WorldFood Poland połączyli całą branżę podczas największych targów WorldFood Poland. Podczas tegorocznej edycji starano się odpowiedzieć na największe potrzeby dotyczące sytuacji w sektorze rolno-spożywczym w Polsce.
Jako pierwsza odbyła się debata inauguracyjna, w której udział wzięli:
- Maciej Golubiewski, szef gabinetu komisarza UE ds. rolnictwa;
- Norbert Kaczmarczyk, Pełnomocnik Rządu ds. Przetwórstwa i Rozwoju Rynków Rolnych;
- Andrzej Gantner Wiceprezes Zarządu Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców;
- Witold Choiński Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso;
- Maciej Ptaszyński Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Handlu;
- Łukasz Ambroziak z Zakładu Ekonomiki Agrobiznesu i Biogospodarki, a moderatorem dyskusji był Andrzej Wierzchoń z Wiadomości Spożywczych.
Polska to bezpieczny obszar, ale zachowajmy ostrożność
Eksperci zastanawiali się nad realnym wpływem konfliktu Rosja-Ukraina na bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce i Europie oraz wspólnie stwierdzili, że Polska jest bezpiecznym obszarem jeśli chodzi o produkcję żywności, przodując w eksporcie żywności, ale należy zachować ostrożność, jeśli chodzi o wzrost cen, które w obecnej sytuacji są nieuniknione.
Prowadzone były również razem z FoodTalks rozmowy na temat przyszłości branży spożywczej. Prezes Zarządu PR HUB Emilia Hahn omówiła działanie Systemu Nutri-Score, oraz jego wpływu na branżę rolno-przetwórczą.
Ekologia dalej na mocnej pozycji
Podczas targów nie mogło zabraknąć rozmów o dalej silnie utrzymującym się trendzie EKO. Karol Przybylak z Biokuriera, podczas swojego wystąpienia skupił się na najnowszych danych z raportu Koalicji na Rzecz BIO oraz e-commerce dla produktów z tego segmentu.
W kolejnej prelekcji Żaneta Geltz z magazynu Hipoalergiczni podkreśliła znaczenie niezależnej wiedzy naukowej niezbędnej do produkcji żywności. Drugi dzień konferencji obfitował w wiele merytorycznych treści. Pojawił się m.in. temat trendów konsumenckich w zestawieniu z kategorią żywności i napojów 2022, który przybliżyła Honorata Jarocka z Mintel, temat zafałszowań żywności przedstawili: Janusz Olejnik, Magdalena Wolska oraz Michał Snopkiewicz z FoodFakty. Nie zabrakło również fachowej wiedzy na temat znaków towarowych, dodatków do żywności oraz rynku e-commerce.
Pawilony z Sri Lanki, Tajlandii, Koeri..
WorldFood Poland to również miejsce, gdzie można poznać cały świat. Można było odwiedzić stoiska targowe wystawców z całego świata, w tym pawilony: Sri lanki, Tajlandii, Tunezji, Korei, Grecji. Pojawił się również specjalny sektor Bellavita i Iberica z szeroką ofertą produktów spożywczych i alkoholi z Włoch i Hiszpanii. Mimo sytuacji geopolitycznej na targach nie zabrakło przedsiębiorców z Ukrainy.
Złoty Medal Targów
Jak co roku miejsce miał konkurs o Złoty Medal Targów WorldFood Poland. Jury testowało 153 produkty, a Złote Medale otrzymało 10 z nich w różnych kategoriach. Dodatkowo 6 produktów zostało wyróżnionych nagrodą specjalną. W gronie Jury zasiedli: Mirosława Oleksieja z Grupy Chorten, Justynę Rytel-Andrianik z Carrefour, Bartosza Petera z sieci Selgros, Renatę Kazimierczak eksperta z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Prezesa Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarosława Uścińskiego.
Debiut TargowyL Borówka w czekoladzie Cocoa Berry – Alta Saska
Innowacje: Roślinne klopsiki z czerwoną cebulką i tymiankiem – OneDayMore
Złoty Medal:
- Pyrsk jabłko – pigwowiec – Browar Zamkowy „Racibórz”;
- Chrupiące owocożelki malinowe w kształcie rybki Kiddylicious – Stewiarnia;
- Śledź tradycyjny z porem – Perła Rybki Premium;
- Chilli Sin Carne roślinne – Primavika;
- Bezglutenowy chleb pełne ziarno – Balviten;
- Olamar Olej z nasion amarantusa – suplement diety – Szarłat;
- Proud Irish Whiskey Single Malt – GF;
- Jasmeen – 7 Przypraw – Levant Foods
Wyróżnienia
- Pierożki samosa – Sadat;
- Granola orzechowa z miodem, pyłkiem pszczelim i propolisem – Gospodarstwo Pasieczne Tomasz Łysoń;
- Izraelska koszerna oliwa z oliwek Sindyanna Extra Virgin – Viands;
- Herbatka owocowa Witaminki Liofilizowana Eko – Dary Natury;
- Berroxin Gummies – Aronpharma;
- Nalewka Cztery Pory Roku – Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy
Ostatniego dnia targów odbyła się zbiórka żywności współorganizowana z Bankiem Żywności SOS w Warszawie, dzięki której udało się zebrać aż 700 kg produktów spożywczych na rzecz potrzebujących z Ukrainy. Organizatorzy chcieliby serdecznie podziękować Wystawcom za przekazane dary, które będą dystrybuowane potrzebującym przebywającym na terenie Polski.
Już teraz zapraszamy wszystkich do kolejnej edycji targów WorldFood Poland, która odbędzie się w dniach 18-20 kwietnia 2023 r. w EXPO XXI Warszawa.
Więcej informacji: https://www.worldfood.pl/
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy