Które uprawy mogą nie przetrwać do 2050 roku?
Regiony, na których uprawia się kawę, orzechy nerkowca oraz awokado, zagrożone globalnym ociepleniem.
Według analizy wykazano, że wiele obszarów, na których uprawia się kawę, orzechy nerkowca czy awokado, mogą nie być odpowiednie dla wzrostu tych roślin do roku 2050 w wyniku globalnego ocieplenia.
Brazylia, Wietnam, Indonezja czy Kolumbia to obszary podane analizie, w której połączono zmiany klimatu i czynniki glebowe. Wyniki dały jasny sygnał, że państwa te stoją w obliczu spadku przydatności w uprawie kawy. W przypadku awokado ucierpią takie lokalizacje jak Dominikana oraz Peru. Orzechy nerkowca będą mieć coraz trudniej w regionach Wybrzeża Kości Słoniowej i Benin.
Przewiduje się, ze Stany Zjednoczone, Argentyna, Chiny i kraje Afryki Wschodniej skorzystają na tym najbardziej.
- Ważne było zbadanie, gdzie nastąpią przesunięcia między odpowiednimi regionami uprawy dla wszystkich trzech upraw z powodu zmian klimatu. Dlatego skupiamy się na głównych krajach produkujących - powiedział dr Roman Grüter z ZHAW School of Life Sciences and Facility Management w Szwajcarii, który był głównym autorem artykułu.
- W naszym modelu przydatności chcieliśmy nadać priorytet regionom, w których uprawy były już lokalnie przystosowane. Kiedy zidentyfikujesz regiony, które są klimatycznie odpowiednie do uprawy roślin, typografia i czynniki glebowe mają kluczowe znaczenie dla uprawy roślin i dlatego uwzględniliśmy je w naszym modelu, a także biorąc pod uwagę prognozy klimatyczne na 2050 r. Ze względu na negatywny wpływ na przydatność upraw w tych krajach, we wszystkich regionach, w których wszystkie trzy uprawy będą wymagać specjalnych środków adaptacyjnych.
- Badania pokazują szeroki zakres i złożoność rozważań związanych z zarządzaniem uprawami (…) w obliczu równie ekstremalnych (…) scenariuszy zmian klimatu. Długoterminowe planowanie sposobu zarządzania środowiskiem rolniczym, bez zwykłego przenoszenia upraw i związanego z tym wpływu na środowisko na nowe obszary, jest teraz potrzebne, aby zabezpieczyć dostawy nie tylko luksusowych upraw, takich jak te objęte badaniem, ale także wielu podstawowych upraw, na których wszyscy polegamy.
- Dotyczy to w szczególności tych upraw, które wspierają źródła utrzymania drobnych rolników na całym świecie. Jeśli mniejsze podmioty w globalnym systemie żywnościowym nie otrzymają odpowiedniego wsparcia w zakresie zrozumienia wpływu zmian klimatu oraz strategii i możliwości adaptacyjnych, zobaczymy po raz kolejny, że najbardziej narażone w społeczeństwie będą te, które ucierpią jako pierwsze i najbardziej w miarę postępowania zmiany klimatu.
opr. Bernat Patrycja
Źródło: theguardian
Fot. envatoelements
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy