Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Zapraszamy na konferencję
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Zapraszamy na konferencję

24.09.2021autor: Bartłomiej Czekała

Już 30 września zacznie się BIOEXPO 2021, kongres obejmuje trzy dni, dwie konferencje branżowe, pięć paneli tematycznych i blisko pięćdziesięciu ekspertów. To wydarzenie to doskonała okazja do poznania i rozpoczęcia swojej drogi z produktami ekologicznymi. Dowiesz się m. in. o żywności ekologicznej i jej produkcji, dbałości o naszą planetę oraz przybliżą ekoprodukty do pielęgnacji ciała i domu. Patronem medialnym spotkania jest m in. magazyn WiOM Warzywa i Owoce Miękkie. Zapraszamy!

Tegoroczny Kongres będzie podzielony na 3 części: Polskie Forum Żywności Ekologicznej, Organic Food Conference oraz panel Eko dla ciała, domu i planety.  Podczas Polskiego Forum Żywności Ekologicznej odbędą się trzy panele: Tworzymy rynek eko, Chcę być na rynku eko oraz W zdrowym ciele zdrowy duch. Wydarzenie jest finansowane przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw oraz Fundusz Promocji Ziaren Zbóż i Przetworów Zbożowych. Natomiast Organic Food Conference, czyli międzynarodowa konferencja branżowa, jest przygotowywana wspólnie z IFOAM, czyli Międzynarodową Federacją Rolnictwa Ekologicznego, która jest największą i najważniejszą organizacją zrzeszającą działaczy ekologicznych (głównie wytwórców, rolników, przedsiębiorców) na świecie.  
BioExpo 2021, czyli wszystko o żywności ekologicznej w jednym miejscu
Pierwsza część Kongresu BioExpo, czyli Tworzymy rynek eko, rozpocznie się 30 września o godz. 11:00. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z raportem „Żywność ekologiczna w Polsce. Raport 2021”, przepisami w sprawie produkcji ekologicznej obowiązującymi po 1 stycznia 2022 r. czy obowiązkami, jakie zostaną nałożone na przedsiębiorców w związku z ustawą opakowaniową. Tego samego dnia o godz. 15:00 zacznie się panel W zdrowym ciele zdrowy duch. Żywność ekologiczna a zdrowie konsumenta, żywność funkcjonalna oraz fakty o diecie wegańskiej to tylko niektóre tematy, które zostaną podjęte przez prelegentów. Kolejnego dnia, 1 października w godz. 14:00-16:00 odbędzie się panel Eko dla ciała, domu i planety. W programie m.in. prelekcje o biotworzywach, nutrikosmetykach czy ekologicznych opakowaniach. Ostatniego dnia natomiast na uczestników czeka panel Chcę być na rynku eko, którego pierwsza część skierowana jest  przede wszystkim do rolników. To właśnie na tym panelu będą mogli dowiedzieć się, jak wygląda rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce, jak prawidłowo przeprowadzić konwersję pod względem prawnym, finansowym oraz organizacyjnym. Druga część sobotniego panelu poświęcona zostanie ekotrendom, na którą zapraszamy wszystkich zainteresowanych rozpoczęciem swojej przygody z branżą ekologiczną. Udział we wszystkich panelach Kongresu jest bezpłatny.

r e k l a m a
Oprócz tego od 30 września do 1 października odbywać się będzie międzynarodowa konferencja o żywności ekologicznej – Organic Food Conference. Podczas wydarzenia przyjrzymy się najnowszym, światowym trendom w branży EKO, poznamy aktualne badania i prognozy na przyszłość oraz wysłuchamy prelekcji międzynarodowych autorytetów. Główne tematy, jakie zostaną poruszone podczas OFC2021 Poland, to ekologiczne rolnictwo i produkcja jako część projektu Europejskiego Zielonego Ładu, rozwój rynku EKO teraz, 2030 i 2050, opakowania oraz nowe zasady etykietowania produktów (NutriScore). 

Kongres Bioexpo odbywa się już po raz trzeci, w poprzednim roku wydarzenie przyciągnęło ponad 500 słuchaczy, a udział w nim wzięło 50 prelegentów. Pełen program Kongresu znajduje się na stronie www.jemyeko.com.

Wypełnij formularz rejestracyjny na Kongres Biexpo, nie czekaj, aż ktoś zajmie Twoje miejsce https://tiny.pl/9txv2  - na jego wypełnienie potrzeba tylko 2 minuty

Formularz pozwala nam również zapewnić bezpieczeństwo w przypadku obostrzeń sanitarnych.

W sobotę 2. października podczas BioExpo odbędzie się konferencja "Chcę być na rynku eko", nad która patronat medialny ma m. in. magazyn WiOM i portal warzywaiowoce.pl. Poniżej szczegółowy program konferencji, na którą serdecznie zapraszamy wszystkich rolników!

Jak zostać ekologicznym rolnikiem?

prowadzący: Bartłomiej Czekała, redaktor naczelny portali grupy PWR

godz. 11.00   rozpoczęcie Krystyna Radkowska

godz. 11.05   Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce a Europejska Strategia Zielonego Ładu. Wioletta Wrzaszcz, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy 
  
godz. 11.20   Jak bezboleśnie przeprowadzić konwersję na rolnictwo ekologiczne.. Urszula Sołtysiak, Rzecznik Prasowy PIŻE, ekspert ds. rolnictwa ekologicznego
godz. 11.35   Jak bieg z przeszkodami zamienić na przyjemny jogging? Step-plan wejścia na rynek eko - okiem prawnika. Magdalena Świąder, MOYERS Kancelaria
 
godz. 11.50   Nowe pakiety i nowe stawki płatności dla rolnictwa ekologicznego po 2022 roku. Grzegorz Ignaczewski, specjalista ds. PROW i płatności bezpośrednich, redakcja top agrar Polska
godz. 12.05   Jak zostałem rolnikiem ekologicznym – reportaż z gospodarstwa, Bartłomiej Czekała, redaktor naczelny portali Grupy PWR
 
godz. 12.20   Debata PWR – Dlaczego warto w swoim gospodarstwie postawić na ekologię? Bartłomiej Czekała, Polskie Wydawnictwo Rolnicze oraz uczestnicy debaty: Bohater reportażu, Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska, Urszula Sołtysiak PIŻE, Grzegorz Ignaczewski redakcja top agrar Polska

godz. 12.50   przerwa kawowa 

autor Bartłomiej Czekała

Bartłomiej Czekała

szef zespołu PWR Online

szef zespołu PWR Online.

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ciągnik zmiażdżony i trzy auta rozbite. Bo młody kierowca BMW wyprzedzał [FOTO]

Pięć osób trafiło do szpitala w wyniku wypadku drogowego do którego doszło 24 września w powiecie biłgorajskim (woj. lubelskie). BMW prowadzone przez młodego kierowcę zderzyło się z ciągnikiem. Ucierpiały także inne pojazdy.

czytaj więcej

Wszystko o podłożu popieczarkowym

Podłoże popieczarkowe może być potencjalnym zamiennikiem torfu w bezglebowej uprawie truskawki w ilości 10–25%, podłoże po uprawie shiitake w ilości 15% i 25%. Podłoże po uprawie boczniaka nie powinno stanowić więcej niż 25% podłoża.

czytaj więcej

Odmiany marchwi dla przetwórstwa – zapraszamy na spotkanie

Na pokaz plonowania, jakości surowca i wartości przetwórczej odmian marchwi jadalnej hodowli zapraszają PNOS Ożarów Mazowiecki i Masfrost Ziębice.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)