Jak chronić warzywa i owoce w obliczu Zielonego Ładu?
Zielony Ład - szansa czy zagrożenie? Agroekologia w uprawie oraz czy aktualnie dostępne działania ekologiczne są wystarczające?
1 marca 2022 roku odbyło się webinarium „Bez kamuflażu- możliwości ochrony warzyw i truskawek w Zielonym Ładzie”. Jednym z gości była dr Małgorzata Tartanus z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dr Tartanus poruszyła temat Zielonego Ładu, czy jest on szansą czy jednak zagrożeniem dla ochrony truskawki i pomidora?
Co niesie za sobą Zielony Ład?
- Oczywiście Zielony Ład będzie wpływał na różne działania, ale ja chciałabym zaznaczyć, że to nie jest, aż takie straszne. Technologie uprawy muszą się zmienić, chociażby z tego względu, ze środki ochrony roślin są wycofywane. Na to miejsce muszą pojawić się nowe działania, które zabezpieczą uprawy – mówi dr Małgorzata Tartanus.
W jaki sposób możemy zabezpieczyć swoje uprawy?
- Racjonalne zwalczanie szkodników to monitoring – podkreśla dr Małgorzata Tartanus.
Narzędzia wspomagające monitorowanie szkodników
- metoda wizualna – wzrok, lupa, binokular, przeglądanie pobranych liści, pędów czy innych organów roślinnych pod kątem występowania szkodników, przeglądanie gleby w celu stwierdzenia obecności larw chrabąszcza majowego czy opuchlaka;
- metoda strząsania – z wykorzystaniem białej płytki. Kwieciak malinowiec, zmieniki, wciornastki;
- barwne tablice lepowe – chrząszcze, pluskawiaki, błonkówki;
- pułapki feromonowe – zwójko, Kwieciak malinowiec i zmieniki;
- pułapki świetlne – chrząszcze;
- pułapki z atraktantem zapachowym lub pokarmowym – muszka plamoskrzydła;
- elektroniczne systemy odłowów – są to pułapki wyposażone w kamerę oraz kartę SIM do przesyłania danych.
Zapraszamy do obejrzenia filmu poniżej!
Patrycja Bernat
<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>
Najważniejsze tematy