Wino owocowe tradycją naszej kuchni – jagodowe owoce północy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Wino owocowe tradycją naszej kuchni – jagodowe owoce północy

01.09.2022autor: Patrycja Bernat

Sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane zarówno do Francji jak i na rynek amerykański. Powoli zbliżamy się do pozycji zajmowanej przed wojną. Rynek polskich win owocowych zyskuje na znaczeniu!

Branża win owocowych powoli zbliża się do pozycji zajmowanej przed wojną. Przypomnijmy, że sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane do Francji i na rynek amerykański. A największa w Polsce Kujawska Wytwórnia Win w Kruszwicy produkowała w najlepszych latach 1 mln litrów wina rocznie. Do tego należy liczyć kilkadziesiąt mniejszych  zakładów.

Polskie wina szlachetne z roku na rok zyskują na znaczeniu. Producenci sięgają po najlepszej jakości owoce i powiększają swoje pole działania. Przykładowo wykorzystują wartości aronii, aby stworzyć cenny napitek.

Jak cenny? Możemy się o tym dowiedzieć z pracy współredagowanej przez prof. Iwonę Wawer,  kierownika Zakładu Chemii Fizycznej Akademii Medycznej:

- Zaskakująco dobrze wypadły na tle win gronowych wina owocowe firmy „Vin-Kon” z wiśni i aronii, co potwierdza, że oba rodzaje owoców są porównywalne z ciemnymi winogronami. Zarówno owoce wiśni,  jak i aronii charakteryzują się bowiem dużą zawartością polifenoli, w tym antocyjanin. Wyniki testu potwierdzają opinię, że ciemno zabarwione owoce i przetwory z nich ( np. wina) są świetnym źródłem antyoksydantów, powinny być częstą pozycją w jadłospisie.

r e k l a m a

Polskie wino z aronii zaraz za francuskim, typu Point Noir

W raporcie zawierającym porównanie właściwości wymiatania rodników DPPH - wino z aronii półsłodkie zajmuje pozycję tuż za czerwonym francuskim, typu Pinot Noir.

 „Aronia superowoc” to książka autorstwa prof. Iwony Wawer, mgra inż. Piotra Eggerta i redaktorki Barbary Hołub widnieje wiele opisów badań, a nawet wskazówek agrotechnicznych.  W Finlandii, gdzie sprawdzano właściwości antyoksydacyjne win owocowych i likierów. Okazało się, że największą aktywność antyoksydacyjną miały wina zrobione z czarnych porzeczek i czarnych jagód. Zaraz za nimi były wina z czerwonych i czarnych porzeczek.

- Warto zauważyć, że 60% dodatek alkoholu powoduje podwojenie zawartości antocyjanów w ekstrakcie, a całkowita ilość polifenoli rośnie trzykrotnie.

„Potęga tradycji” rodzinnej firmy Vin-Kon, która istnieje od 1991 roku. Jest to kontynuacja wielkopolskiego winiarstwa, a sama firma należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski oraz Stowarzyszenia Polska Ekologia.

- Pamiętając o tym, że wino owocowe jest tradycją naszej kuchni zadbaliśmy o jego powrót na nasze stoły. Już od ponad 30 lat firma „Vin-Kon” zapewnia swoim konsumentom wina najwyższej jakości. „Potęga Tradycji” to marka łącząca w sobie tylko naturalne produkty z nowoczesnym opakowaniem. Wiemy dobrze, że spożywanie wina zapewnia dłuższe i zdrowsze życie. Stąd właśnie pomysł na produkcję win owocowych, opartych na tradycyjnych recepturach. Wysokiej jakości surowiec, zrównoważony proces technologiczny w połączeniu z tradycyjnymi recepturami, dają w efekcie najwyższą jakość oraz niezwykłe walory smakowo – zapachowe naszych win. Najlepsze owoce od regionalnych dostawców to gwarancja wyjątkowych produktów. Tak właśnie powstają naturalne wina pod marką „Potęga Tradycji” - Dyrektor Handlowy Artur Szal - Pod tą marką wprowadziliśmy na rynek grupę win z polskich owoców: aronii, wiśni, czarnej porzeczki, śliwki, jarzębiny, dzikiej róży, truskawki, gruszki, czarnego bzu, czereśni czy jagody leśnej. Dbając o różnorodne gusta naszych konsumentów oferujemy wina od wytrawnych po słodkie i od spokojnych przez musujące aż do grzanych. Analizując dane rynkowe dostrzegamy bardzo szybko rozwijający się trend eko. Odpowiedzią na to jest nasza grupa win ekologicznych z owoców aronii, czarnej porzeczki, dzikiej róży czy jarzębiny.  W ostatnim czasie dołączyły do nich „Grzaniec” ekologiczny i cydr ekologiczny oraz dwa asortymenty win ZŁOTEJ EDYCJI BIO.  Sięgamy tylko po najlepsze owoce od certyfikowanych dostawców, owoce  gwarantujące najwyższą jakość produktów marki „Potęga Tradycji” – potwierdzoną znakiem eco.

Przegląd winiarski

Tej jesieni odbędą się imprezy targowe, poświęcone tematyce winiarskiej. Najwieksza z nich to Winobranie w Zielonej Górze, które trwać będzie od 3 do 11 września 2022 roku, tam ten będzie można próbować oraz zaopatrzyć się w wina firmy Vin-Kon.

Ogromny, dotychczas niewykorzystany w pełni kapitał polskiego rolnictwa, jakim są owoce, znajduje uznanie w w winiarskim świecie.

opr. Bernat Patrycja
fot. envatoelements

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Od storczyków w piwnicy do haskapu w profesjonalnym laboratorium

Zaczęło się 40 lat temu od rozmnażania storczyków metodą in vitro w niewielkim laboratorium urządzonym w… domowej piwnicy. Działalność ta szybko nabrała rozpędu i Tadeusz Kusibab jako jeden z pierwszych w latach 90. wprowadzał na rynek Phalenopsis. Dziś nie ma ani piwnicy, ani storczyków w produkcji – jest za to profesjonalne laboratorium w Krakowie, gdzie rocznie w ten sposób rozmnaża się kilka milionów roślin ozdobnych i owocowych. Ich dalszą produkcją zajmują się córki pana Tadeusza – każda we własnej szkółce. Cała rodzina – choć są to cztery różne firmy – działa pod wspólną marką „in-vitro Kusibab”.

czytaj więcej

Rekord w eksporcie winogron stołowych – który kraj na pierwszym miejscu?

Południowa część świata w sezonie 21/22 wyeksportowała ponad 1,5 mln ton winogrona stołowego. W ciągu ostatniej dekady podaż winogron wzrosła o 300 000 ton. Który kraj przoduje w eksporcie? Skąd importuje Polska?

czytaj więcej

Stołowe winogrono z Mołdawii – niedrogo i wcześnie

Mołdawskie winogrona, w tym roku zbierane aż 10 dni wcześniej. Jaka cena?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)