Jabłka JAZZ z Nowej Zelandii ruszają na rynki światowe
Około 36 000 ton jabłek Jazz z Nowej Zelandii ma być eksportowanych do Europy.
Pierwsze z uprawianych w tym sezonie jabłek Jazz z Nowej Zelandii rusza do Europy. Na rynek trafi około 36 000 ton.
Craig Betty, globalny dyrektor operacyjny T&G mówi - W tym roku kolor i rozmiar naszych jabłek premium Jazz jest fantastyczny, a pogoda zapewnia wspaniały sezon wegetacyjny z odpowiednią ilością deszczu, a następnie ciepłe dni na produkcję wysokiej jakości jabłek
- Podczas gdy branża stoi w tym sezonie przed wieloma wyzwaniami, biorąc pod uwagę niedobory siły roboczej i ciągłe ograniczenia łańcucha dostaw, nasz zespół T&G i sieć hodowców robią wszystko, co w ich mocy, aby zbierać, pakować i eksportować tegoroczne wspaniałe plony, aby konsumenci na całym świecie mogli cieszyć się naszymi pysznymi jabłkami Jazz – dodaje Craig Betty.
Pierwsza wysyłka
Z Port Nelson wyszła pierwsza wysyłka do Europy, Wielkiej Brytanii, Ameryki Północnej oraz Azji.
Dyrektor sprzedażowy Rachel Stotter, zaznacza, że Europa jest kluczowym rynkiem eksportowym jabłek premium, przez co firma zdecydowała się na eksport jabłek Jazz.
- Po raz pierwszy wyeksportowane z Nowej Zelandii w 2004 roku, dziś jabłka Jazz są uwielbiane przez konsumentów na całym świecie. Nasze nowozelandzkie jabłka Jazzowe pojawią się w samą porę, aby płynnie przejść od europejskich jabłek Jazzowych, zapewniając naszym konsumentom możliwość cieszenia się nimi przez cały rok - mówi Rachel.
- Europa ma wielką wartość dla naszych jabłek Jazz, a najwyższej jakości jabłka marki wyróżniają się z opakowania. Jazz zyskał świetną reputację dzięki charakterystycznemu pikantno-słodkiemu smakowi i orzeźwiającemu profilowi smakowemu- dodaje Stotter.
opr. Bernat Patrycja
Źródło: freshplaza
Fot:
Patrycja Bernat
<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>
Najważniejsze tematy