Gruszki uprawiane na zboczach Etny
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Gruszki uprawiane na zboczach Etny

07.08.2022autor: Patrycja Bernat

Od uprawy na zboczach wulkanu Etna do dystrybucji na dużą skalę.

Gruszka Etna Coscia jest nie tylko lokalną specjalnością, ale odgrywa również bardzo ważną rolę w krajowych owocach letnich, a także zaczyna wykraczać poza granice Włoch.

Co wiemy o gruszkach uprawianych na wyjątkowej wulkanicznej glebie?

Odmiana tej gruszki korzysta z dobrodziejstwa wyjątkowych gleb, które otaczają sycylijski wulkan. Cosica dominuje głównie w północno-zachodniej części Katanii obejmując takie obszary jak:

  • Ragalna;
  • Bronte i Randazzo, gdzie panuje wyjątkowy mikroklimat.

To właśnie w Bronte firma należąca do braci Michele i Fabio Attaguile zajmuje się zbiorem i sprzedażą „pera coscia”, w ciągu najbliższych dni nastąpi jej debiut handlowy.



r e k l a m a
- Nasze przedsiębiorstwo - precyzuje Michele Attaguile - specjalizuje się w różnych produktach regionalnych, takich jak pomarańcze i winogrona stołowe, a w tym roku po raz pierwszy zajmujemy się gruszką. Razem z bratem chcieliśmy umieścić gruszkę w naszych planach biznesowych, ponieważ jest to produkt o unikalnych cechach. Jego biały miąższ i bardzo słodki smak są wynikiem szczególnych warunków klimatycznych panujących w rejonie Etny. Ponadto charakteryzuje się doskonałą trwałością oraz czerwonymi smugami i kropkami na boku owocu, które są uwarunkowane ekspozycją na światło słoneczne. Gleba wulkaniczna wnosi swój wkład poprzez zwiększenie stopnia Brixa.

Jak uprawiać pod wulkanem?

Gruszka Coscia dell'Etna - wyjaśnia przedsiębiorca - jest uprawiana na zboczach, podobnie jak winnice. Ma to również pozytywny wpływ na glebę, ograniczone jest zjawisko erozji. Gruszki rosnące na tych glebach posiadają skład bogaty w źródło potasu, wapnia, magnezu i fruktozy, witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten.
Nasze gruszki uprawiane są na 15 hektarach i w większości przeznaczone są dla największych włoskich i zagranicznych producentów owoców i warzyw - Fabio Attaguile.

-Taki produkt - podsumowuje Michele Attaguile - może być jedynie wizytówką obszaru, który jest coraz bardziej bogaty i zróżnicowany w produkty o dużym wpływie na włoskie owoce i warzywa.

źródło: italiafruit
Fot: italiafruit Facebook

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ekologiczne gruszki Xenia. Znacie tę odmianę?

Zbiory gruszek w Holandii zwykle rozpoczynają się wraz z drugim tygodniem września. W tym roku posadzono dodatkowo, aż 25 hektarów odmiany Xenia. Planują zwiększyć podaż o 1,5 miliona kilogramów.

czytaj więcej

Zbiory gruszek w UE wzrosną o 20%

Oczekuje się, że w Europie produkcja jabłek wzrośnie o 1% w 2022 roku w porównaniu z ubiegłym 2021,natomiast przyszłe zbiory gruszek wzrosną o 20% w porównaniu z zeszłorocznymi rekordowo niskimi zbiorami.

czytaj więcej

Uwaga na choroby - Grusza w sierpniu

Na jakie choroby warto zwrócić w sierpniu w uprawie gruszy? Jak im przeciwdziałać?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)