Gruszki uprawiane na zboczach Etny
Od uprawy na zboczach wulkanu Etna do dystrybucji na dużą skalę.
Gruszka Etna Coscia jest nie tylko lokalną specjalnością, ale odgrywa również bardzo ważną rolę w krajowych owocach letnich, a także zaczyna wykraczać poza granice Włoch.
Co wiemy o gruszkach uprawianych na wyjątkowej wulkanicznej glebie?
Odmiana tej gruszki korzysta z dobrodziejstwa wyjątkowych gleb, które otaczają sycylijski wulkan. Cosica dominuje głównie w północno-zachodniej części Katanii obejmując takie obszary jak:
- Ragalna;
- Bronte i Randazzo, gdzie panuje wyjątkowy mikroklimat.
To właśnie w Bronte firma należąca do braci Michele i Fabio Attaguile zajmuje się zbiorem i sprzedażą „pera coscia”, w ciągu najbliższych dni nastąpi jej debiut handlowy.
Jak uprawiać pod wulkanem?
Gruszka Coscia dell'Etna - wyjaśnia przedsiębiorca - jest uprawiana na zboczach, podobnie jak winnice. Ma to również pozytywny wpływ na glebę, ograniczone jest zjawisko erozji. Gruszki rosnące na tych glebach posiadają skład bogaty w źródło potasu, wapnia, magnezu i fruktozy, witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten.
Nasze gruszki uprawiane są na 15 hektarach i w większości przeznaczone są dla największych włoskich i zagranicznych producentów owoców i warzyw - Fabio Attaguile.
źródło: italiafruit
Fot: italiafruit Facebook
Patrycja Bernat
<p>redaktor portalu topagrar.pl</p>
Najważniejsze tematy