r e k l a m a
Partnerzy portalu
MRiRW: Wzrośnie liczba rynków rolnych objętych analizą
02.04.2021autor: Dorota Kolasińska
Resort rolnictwa podaje, że w analizie rynków rolnych i zbiorze danych cenowych nastąpią korzystne zmiany. Potrzebna jest również analiza w czasie rzeczywistym i prognozy rynkowe.
Podczas konferencji Anna Gembicka, podkreśliła, że rośnie znaczenie rolniczej informacji rynkowej i potrzeba stałej obserwacji rynku z informacjami zarówno dla rolników, jak i przedsiębiorców. Sektor rolno-spożywczy wg. Gembickiej musi być bardziej przejrzysty i pozbawiony asymetrii informacyjnej.
Resort rolnictwa od 20 lat prowadzi monitoring cen w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej (ZSRIR), z kolei KE gromadzi dane na temat europejskiego sektora rolno-spożywczego na portalu Agri-Food Markets.
MRiRW informuje zgodnie z rozporządzeniem z dn. 8 marca br., które ukazało się w Dzienniku Ustaw 31.03.2021 zmieni się szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych, sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych oraz forma i terminy przekazywania danych rynkowych.
– Wprowadzone zmiany spowodują poszerzenie zakresu badań rynkowych prowadzonych w ramach ZSRIR nie tylko o liczbę nowych produktów objętych notowaniami cen, ale również zostaną objęte badaniami podmioty handlu detalicznego – dodaje resort rolnictwa.
Podczas konferencji głos zabrał Witold Choiński oraz Wiktor Szmulewicz. Podkreślali znaczenie dostępu do rzetelnej i wiarygodnej informacji dla bezpośrednich uczestników rynku: przetwórców i rolników, także dostępnej w czasie rzeczywistym i w formie analiz prognostycznych, w przewidywaniu sytuacji kryzysowych i w koordynacji działań zapobiegawczych w związku z rosnącymi zagrożeniami dla bezpieczeństwa żywnościowego, takimi jak np. pandemia COVID-19.
W ramach ZSRIR będą zbierane dane rynkowe dotyczące poziomu ceny: skupu, zakupu, sprzedaży, giełdowej, targowiskowej, hurtowej, producenta, importera, także wielkości obrotu; informacji szczegółowych wykorzystywanych do dokładnego określenia danego artykułu rolno-spożywczego.
W analizie będą uwzględnione ceny wołowiny i cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż, drobiu, mleka i produktów mlecznych, jaj spożywczych, cukru białego oraz produktów rolnictwa ekologicznego, włókna lnianego i konopnego, roślin wysokobiałkowych, preparatów mlekopodobnych, owoców i warzyw, roślin oleistych, chmielu oraz tytoniu, pasz dla zwierząt oraz kwiatów.
oprac. dkol na podst. MRiRW
Fot. MRiRW
Resort rolnictwa od 20 lat prowadzi monitoring cen w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej (ZSRIR), z kolei KE gromadzi dane na temat europejskiego sektora rolno-spożywczego na portalu Agri-Food Markets.
MRiRW informuje zgodnie z rozporządzeniem z dn. 8 marca br., które ukazało się w Dzienniku Ustaw 31.03.2021 zmieni się szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych, sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych oraz forma i terminy przekazywania danych rynkowych.
– Wprowadzone zmiany spowodują poszerzenie zakresu badań rynkowych prowadzonych w ramach ZSRIR nie tylko o liczbę nowych produktów objętych notowaniami cen, ale również zostaną objęte badaniami podmioty handlu detalicznego – dodaje resort rolnictwa.
Podczas konferencji głos zabrał Witold Choiński oraz Wiktor Szmulewicz. Podkreślali znaczenie dostępu do rzetelnej i wiarygodnej informacji dla bezpośrednich uczestników rynku: przetwórców i rolników, także dostępnej w czasie rzeczywistym i w formie analiz prognostycznych, w przewidywaniu sytuacji kryzysowych i w koordynacji działań zapobiegawczych w związku z rosnącymi zagrożeniami dla bezpieczeństwa żywnościowego, takimi jak np. pandemia COVID-19.
W ramach ZSRIR będą zbierane dane rynkowe dotyczące poziomu ceny: skupu, zakupu, sprzedaży, giełdowej, targowiskowej, hurtowej, producenta, importera, także wielkości obrotu; informacji szczegółowych wykorzystywanych do dokładnego określenia danego artykułu rolno-spożywczego.
W analizie będą uwzględnione ceny wołowiny i cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż, drobiu, mleka i produktów mlecznych, jaj spożywczych, cukru białego oraz produktów rolnictwa ekologicznego, włókna lnianego i konopnego, roślin wysokobiałkowych, preparatów mlekopodobnych, owoców i warzyw, roślin oleistych, chmielu oraz tytoniu, pasz dla zwierząt oraz kwiatów.
oprac. dkol na podst. MRiRW
Fot. MRiRW
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a