Minister Puda odwiedził gospodarstwo na Mazowszu
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Minister Puda odwiedził gospodarstwo na Mazowszu

19.05.2021autor: Kamila Szałaj

Wczoraj minister rolnictwa Grzegorz Puda odwiedził gospodarstwo rolne w Osiecku (woj. mazowieckie), które specjalizuje się w hodowli krów mlecznych i produkcji ekologicznych serów podpuszczkowych. Jego właścicielkę Agnieszkę Piętkę czytelnicy top agrar polska znają dobrze, bo była bohaterką reportażu w ubiegłorocznym, wrześniowym wydaniu naszego miesięcznika.

Agnieszka Piętka prowadzi gospodarstwo, w którym wraz z mężem i synami produkuje mleko od 31 krów. Na powierzchni 60 ha uprawiają pszenicę, owies i jęczmień, resztę stanowią łąki do produkcji siana i sianokiszonki oraz pastwiska, zlokalizowane wokół siedliska (około 15 ha). Od 5 lat rolniczka produkuje sery podpuszczkowe, świeże, dwudniowe i długo dojrzewające, ricotty, kaczotty, jogurty, masła, kefiry i śmietany. Codziennie przerabia 300 l mleka. Oprócz tego prowadzi sprzedaż produktów, zagrodę edukacyjną i agroturystykę. Organizowane są tu warsztaty dla dzieci i Kół Gospodyń Wiejskich, podczas których uczestnicy nabierają wiedzy i umiejętności wytwarzania serów.

Dlaczego akurat to gospodarstwo zostało wybrane przez ministra Pudę?

- Dlatego, że jest świetnym przykładem małego gospodarstwa, które bardzo dobrze wpisuje się w kierunek zmian podejścia do współczesnego rolnictwa. Jest wzorem funkcjonowania w krótkim łańcuchu sprzedaży. To rolnictwo zrównoważone, przyjazne dla środowiska i jednocześnie oferujące znakomite produkty poszukiwane przez konsumentów- tłumaczył Agencji Polska Press minister Puda. 

Zaznaczył, że przez pandemię możliwości spotkań bezpośrednich były ograniczone. 

- Z niecierpliwością czekałem na czas, kiedy w końcu to się zmieni i będę mógł osobiście odwiedzić rolników, porozmawiać z nimi o ich problemach i oczekiwaniach – powiedział. 

Pani Agnieszka stado 30 krów żywi bez kiszonek z kukurydzy. Według jej opinii mają one negatywny wpływ na smak serów i innych przetworów z mleka.

Minister Puda też jest tego zdania. Ocenił, że produkowane w gospodarstwie sery mają niepowtarzalny smak właśnie dlatego, że krowy żywione są tradycyjnie. 

Ministrowi przypadł do gustu także pomysł rolniczki na biznes, czyli stworzenie zagrody edukacyjnej.

- To gospodarstwo pięknie określone jako zagroda edukacyjna jest świetnym przykładem małego gospodarstwa, które bardzo dobrze wpisuje się w kierunek zmian podejścia do współczesnego rolnictwa. To nie wielkość gospodarstwa decyduje o jego powodzeniu, ale pomysł na nie – stwierdził minister.

Gospodarstwo prowadzi też bezpośrednią sprzedaż swoich wyrobów konsumentom.

- Na przykładzie tego rodzinnego gospodarstwa rolnego widać najlepiej, jak ważna i ceniona jest przez konsumentów możliwość bezpośredniego zaopatrywania się u producentów w wyroby najwyżej jakości – powiedział minister dodając jednoczenie, że to także przykład skracania łańcucha sprzedaży.

Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że czas pandemii dobitnie wskazał na konieczność skracania łańcuchów dostaw oraz sprzedaży. 

- Krótkie łańcuchy sprzedaży – lokalne rynki zbytu - są naturalne dla rodzinnych gospodarstw rolnych. Dzięki nim pomija się pośrednika oraz wysoki stopień przetworzenia, a także transportowanie żywności na duże odległości – powiedział minister.

Minister Puda przypomniał też, że przez wiele lat państwo wspierało przede wszystkim większe gospodarstwa i teraz przyszedł czas, aby bardziej skupić się na gospodarstwach małych, rodzinnych.

- Przede wszystkim warto przypomnieć, że rodzinne gospodarstwa rolne są zapisane w naszej Konstytucji, jako podstawa ustroju rolnego w Polsce. Teraz ten zapis wypełniamy treścią – dodał szef resortu rolnictwa i poinformował, że w MRiRW powstaje ustawa o rodzinnych gospodarstwach rolnych. 

- Takie spotkania z gospodarzami, którym jest ona dedykowana to dla mnie doskonała możliwość na przeprowadzenie bezpośrednich konsultacji – powiedział. 
oprac. ksz, fot. MRiRW
autor Kamila Szałaj

Kamila Szałaj

redaktor w zespole PWR Online

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

Program dla szkół w niebezpieczeństwie?

Zamieszanie wokół programu dostarczania zdrowej żywności do szkół. Zdaniem opozycji mniejsze stawki mogą zniechęcić dostawców do kontynuowania współpracy ze szkołami. Resort rolnictwa twierdzi, że po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej spadło jego dofinansowanie, ale zapewnia, że wszystkie dzieci otrzymają zapowiadaną liczbę porcji mlecznych i owocowo-warzywnych.

czytaj więcej
Aktualności

Minister Puda tworzy fundusz gwarancyjny dla rolników

Dobiegają końca prace nad Ustawą o rodzinnych gospodarstwach rolnych. Projektowane przepisy przewidują m.in. stworzenie funduszu gwarancyjnego, który ma zabezpieczać rolników, jeśli nie otrzymają zapłaty za swoje produkty.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – dalej mało towaru na rynku

Zakłady ubojowe, mimo, że nie są zbyt zadowolone, to nadal lekko podnoszą stawki. Szczególnie za byki i krowy. Na rynku brakuje towaru.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)