r e k l a m a
Partnerzy portalu
Krajowa branża mięsna gotowa na kryzys?
20.05.2022autor: Paulina Janusz-Twardowska
Polska ma nie tylko szanse sprostać kryzysowi żywnościowemu, ale również zwiększyć poziom eksportu mięsa – mówił Lech Kołakowski, sekretarz stanu w MRiRW podczas konferencji Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy, która odbyła się z okazji obchodów 100-lecia tej organizacji.
W ramach jubileuszu 100-lecia swego istnienia Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (SRW) zorganizowało w Warszawie konferencję poświęconą aktualnej sytuacji branży mięsnej w Polsce. Celem stowarzyszenia jest wspieranie rozwoju i ochrona interesów zrzeszonych podmiotów począwszy od zaangażowania w działania prawno-legislacyjne, po promowanie polskiego mięsa na arenie międzynarodowej. Efektem takich działań może być porozumienie z władzami Ukrainy w 2008 roku w sprawie eksportu polskiego mięsa bez cła na dwie doby i w konsekwencji sprzedaż 100 000 ton mięsa. Według informacji przekazanych przez Piotra Ziemanna, wiceprezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy, polscy przedsiębiorcy z branży mięsnej w ciągu tych dwóch dni zarobili około miliarda złotych.
ASF i ptasia grypa w odwrocie
Jak podkreślał wiceminister rolnictwa Lech Kołakowski, kluczowe znaczenie dla resortu rolnictwa ma odbudowa rynku hodowli trzody chlewnej poprzez ograniczenia importu wieprzowiny i skrócenie łańcucha dostaw od hodowców do konsumentów. Według niego ceny paliw, nawozów i tym samym kosztów rolnych w Polsce powinny w najbliższych miesiącach ulec obniżeniu. Polska jest jednak gotowa, żeby nie tylko zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe mieszkańcom, ale również wspierać inne kraje dotknięte kryzysem.
Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii, omawiając status epidemiologiczny zwierząt hodowlanych w Polsce przypomniał, że rynek wieprzowiny, a także drobiu, od kilku lat mierzy się z ogromnymi problemami związanymi z wirusem ASF oraz ptasiej grypy. Obecnie sytuacja wydaje się jednak ustabilizowana. Od grudnia zeszłego roku u hodowców trzody nie wykryto żadnego ogniska ASF, zaś wirus ptasiej grypy ogranicza się w zasadzie do jednego regionu na zachodzie kraju. Sytuacja ta jest nie bez znaczenia dla polskiego eksportu i daje perspektywy otworzenia nowych rynków zbytu.
r e k l a m a
Ochrona polskich przedsiębiorców
Uczestnicy konferencji wskazywali, że nie da się wspierać realnie polskich przedsiębiorców mięsnych bez zapewnienia im ochrony prawnej we współpracy z kontrahentami. Ze strony UOKiK podejmowane są działania w kierunku przeciwdziałania praktykom nieuczciwej konkurencji, szczególnie w odniesieniu do dużych sieci handlowych. Ochrona urzędu nie ogranicza się wyłącznie do konsumentów, ale również obejmuje polskich przedsiębiorców w całym procesie łańcucha dostaw. Efekty tych działań widać w postaci nakładanych kar, nawet na największe sieci handlowe w Polsce.
Zwracano uwagę, że wspieranie produkcji polskiego mięsa nie powinno ograniczać się wyłącznie do działań legislacyjnych, ale również wymaga zmiany świadomości konsumenckiej. Dla całej branży mięsnej w Polsce niezwykle ważny jest patriotyzm konsumencki polegający na świadomym wybieraniu polskich produktów. Coraz więcej żywności posiada oznaczenia jej pochodzenia, a więc warto wspierać polskich producentów. „Nie ma wątpliwości co do bezpieczeństwa polskiej żywności, jak również jej jakości” – zaznaczyła Agnieszka Sudoł, zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Historia Stowarzyszenia
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy powstało w 1922 r. w Poznaniu, jednak z początku nosiło nazwę Polskiego Związku Cechów Rzeźnickich i Wędliniarskich. Sześć lat później zmieniono nazwę na Polski Związek Chrześcijański Cechów Rzeźnicko-Wędliniarskich. Po drugiej wojnie światowej działalność organizacji nie została wznowiona. Dopiero 45 lat później, na przełomie lat 80. i 90. reaktywowano ją pod nazwą Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Obecnie SRW RP ma siedzibę w Warszawie i jest największą organizacją branżową w Polsce, liczącą ponad 150 zakładów w Polsce, głównie małych i średnich rodzinnych przedsiębiorstw. Janusz Rodziewicz, prezes SRW RP, zwraca uwagę, że jego stowarzyszenie jest najstarszą tego typu organizacją w całej polskiej branży spożywczej. Celebracja tego faktu obejmie wiele wydarzeń, z których najbliższe odbędzie się 28 maja na Jasnej Górze, gdzie odbędzie się msza rocznicowa oraz konferencja poświęcona 100-leciu SRW RP. Natomiast kulminacją obchodów jubileuszu ma być spotkanie na Zamku Gniew zaplanowane na 23 września.
źródło: PAP, WH Łukasz Rawa
fot. Rawa
źródło: PAP, WH Łukasz Rawa
fot. Rawa
Paulina Janusz-Twardowska
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a