Awantura o mięso w hiszpańskim rządzie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Awantura o mięso w hiszpańskim rządzie

11.07.2021autor: Dorota Kolasińska

Niespójne poglądy polityczne i przekonania doprowadziły do awantury w hiszpańskim rządzie. Minister rolnictwa dyskutuje z ministrem spraw konsumenckich na temat zniechęcania do spożywania mięsa, a premier Sanchez kwituje sytuację jednym dobitnym zdaniem. 

Na arenie międzynarodowej w sprawach produkcji mięsa i hodowli zwierząt trwa stale dyskusja pomiędzy zwolennikami spożycia mięsa i rozwoju produkcji, a tymi którzy twierdzą, że mięso szkodzi, zwierzęta cierpią, a planeta umiera od toksycznych gazów. Dyskusja u wielu osób wywołuje niemałe emocje. Do bardzo ciekawej sytuacji doszło w rządzie Hiszpanii. 

Jak donosi Reuters hiszpański minister rolnictwa i jego odpowiednik do spraw konsumenckich odbyli publicznie żywiołową dyskusję w związku z kampanią mającą na celu zmniejszenie spożycia mięsa w kraju słynącym z pysznej szynki, kiełbasy chorizo ​​i mnóstwa innych lokalnych i tradycyjnych wyrobów mięsnych. 

Minister rolnictwa Luis Planas, należy do Partii Socjalistycznej premiera Pedro Sancheza, która ma silną pozycję na obszarach wiejskich i jest wspierana przez tradycyjnych wyborców z klasy robotniczej, także rolników. Bardziej radykalny Unidas Podemos Garzon, którego wyborcy to głównie mieszkańcy większych miast, niekoniecznie związani z terenami wiejskimi i produkcją żywności, wypuścił kampanię „Mniej mięsa, więcej życia”, która według Planasa oczernia pracę rolników. 

Garzon z kolei twierdzi, że spożywanie mniejszej ilości mięsa jest zdrowsze i lepsze dla środowiska. A dodatkowo, powiedział, że cierpiał na problemy zdrowotne z powodu jedzenia zbyt dużej ilości mięsa. Prężnie działający związek rolników UPA skrytykował kampanię nazywając ją „nieodpowiedzialną, mylącą i oszukańczą”. Ludowcy mają dość zaglądania do ich gospodarstw i domów, osób które nie mają pojęcia o pracy rolników. 

Oczywiście kampanię wspierał tamtejszy Greenpeace i inne organizacje walczące o ochronę praw zwierząt i ochronę klimatu. Sytuację, bardzo dobitnie skwitował premier Hiszpanii Sanchez, zapytany o awanturę przez Reutersa, stanął po stronie mięsożerców i rolników „Dla mnie nie ma nic lepszego niż dobrze wysmażony stek T-bone” – powiedział. 

W takich sytuacjach bardzo ważna jest aktywna obrona interesów rolników i tradycji kulinarnych. W światowej dyskusji należy szukać mądrych rozwiązań, dawać konsumentom możliwość wyboru, nie zabraniać, nie krytykować i przekazywać rzetelną wiedzę. Każdy człowiek ma prawo jeść to co chce, ale  jednocześnie powinien wiedzieć i mieć wybór. Znać fakty, a nie kłamstwa, móc wybrać, a nie narzucać.  

oprac. dkol na podst. reuters.com
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Hiszpania: zakaz rozwoju dla hodowli zwierząt

Hiszpańskie władze regionalne wprowadziły ustawę, na mocy której istniejące gospodarstwa zajmujące się hodowlą nie mają możliwości powiększenia, a powstanie nowych jest niemożliwe. Skąd taki przepis?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – najwyższe stawki za byki od lat!

Znowu przyszedł czas na podwyżki. Nie wszystkie zakłady co prawda zmieniły stawki, ale większość podniosła ceny byków. Nieco mniejsze podwyżki obserwujemy w skupie jałówek. 

czytaj więcej
Aktualności

Organizacje rolnictwa: trzeba promować mięso, a nie usuwać je z talerza

Celem polityki promocji jest zapewnienie konkurencyjności unijnego rolnictwa podkreśla Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Dlatego niedopuszczalne jest dyskryminowanie i wykluczenie z niej produktów takich jak mięso czy wino. Fundusze na te cel powinny za to wspierać zrównoważoną transformację szczególnie w produkcji zwierzęcej. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)