Chińska produkcja mięsa znowu poszła w górę
Według statystyk Chiny po raz kolejny odnotowały wzrosty w krajowej produkcji mięsa, szczególnie wieprzowego. Ile mięsa wyprodukowali Chińczycy w 2021 roku?
Wieprzowina zyskuje na sile
Chiński urząd statystyczny poinformował o osiągnięciu wszystkich założonych celów dla krajowej gospodarki w 2021 r. Chiński rynek rolny cały czas rośnie i zyskuje na sile – produkcja wieprzowiny wzrosła o 28,8% rok do roku w 2021 r. Pod koniec grudnia osiągnęła 52,96 mln ton, według najnowszych obliczeń Narodowego Urzędu Statystycznego Chin.
Na koniec 2021 r. roku pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 10,5%, tymczasem loch hodowlanych o 4% w porównaniu z 2020 r.
Jak podaje urząd, liczba tuczników przeznaczonych na rzeź wzrosła w ubiegłym roku o 27,4% rok do roku, osiągając 671,28 mln sztuk.
Spore wzrosty na rynku mięsa
Całkowita chińska produkcja wieprzowiny, wołowiny, baraniny i drobiu w 2021 r. wyniosła 88,87 mln ton, co oznacza wzrost o 16,3% w stosunku do roku poprzedniego.
Przyczynił się do tego wzrost w każdej gałęzi hodowli. W sumie Chińczycy wyprodukowali 6,98 mln ton wołowiny (wzrost o 3,7%) oraz 23,8 mln ton mięsa drobiowego (wzrost o 0,8%).
Równie dobrze wygląda produkcja mleka, którego wolumen wyniósł 36,83 mln ton – o 7,1% więcej, niż w 2020 roku.
Jedynym sektorem, który wypadł gorzej w tym porównaniu, niż w poprzednim roku, była produkcja jaj – niższa o 1,7% w 2021 r., osiągnęła 34,09 tony jaj.
oprac. al na podst. ThePigSite
fot. EnvatoElements
Aneta Lewandowska
<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>
Najważniejsze tematy