r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>Wielki apetyt Chin na wołowinę. Wieprzowina pójdzie w odstawkę?
Wielki apetyt Chin na wołowinę. Wieprzowina pójdzie w odstawkę?
13.09.2022autor: Dominika Mulak
Spożycie wołowiny w Chinach staje się coraz bardziej popularne. Z tego powodu, że krajowa produkcja tego mięsa nadal jest niewystarczająca, w ostatnim czasie nastąpił gwałtowny wzrost importu wołowiny, pomimo jej wysokich cen na rynku światowym.
Według chińskich statystyk celnych w lipcu 2022 roku do Państwa Środka sprowadzono rekordową ilość 274 tys. ton wołowiny o wartości 1,94 mld dolarów. Co ciekawe wielkość międzynarodowych zakupów wołowiny przewyższa wielkość zakupów wieprzowiny. W pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku Chińska Republika Ludowa zakupiła od zagranicznych dostawców 1,42 mln ton wołowiny o wartości około 9,5 mld dolarów, podczas gdy w przypadku wieprzowiny z wyłączeniem podrobów jadalnych było to tylko około 930 000 t za 1,88 mld dolarów.
Ważni dostawcy wołowiny na rynek chiński pochodzą z Ameryki Południowej, z Brazylią na czele. Jednak Stany Zjednoczone też ostatnio notują sukcesy sprzedażowe w tym segmencie rynku. Według Amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa (USMEF), eksport wołowiny z USA do Chin w pierwszej połowie 2022 r. wzrósł o prawie połowę do 120 500 t w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, a przychody z eksportu wystrzeliły w górę o 72% do 1,07 mld dolarów.
Prezes australijskiej firmy analitycznej Global Agritrends Brett Stuart spodziewa się, że w nadchodzącym roku to właśnie Chiny, w tym Hongkong, będą najważniejszym rynkiem zbytu dla amerykańskiej wołowiny.
Oprac. na podstawie AgE
Dominika Mulak
<p>redaktor top agrar Polska i portalu topagrar.pl</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a