r e k l a m a
Partnerzy portalu
W Rudawce pożegnali lato
01.09.2021autor: dr Mirosława Wieczorek
W miniony weekend zakończyło się „Pożegnanie lata w Rudawce Rymanowskiej” – największa w południowo-wschodniej Polsce wystawa rolnicza, święto hodowców bydła simentalskiego i koni huculskich.
Wprawdzie bydło simentalskie to zaledwie 1,5% krów pod oceną w naszym kraju, ale aż 39% krów tej rasy znajduje się na Podkarpaciu, a 55% krów ocenianych w województwie podkarpackim stanowią simentale.
Komisja sędziowska w składzie:
Komisja sędziowska w składzie:
- Roman Januszewski – sędzia
- Angelina Czubska – Stączek – asystent
- Andrzej Weis – asystent
oceniła ponad setkę zwierząt, biorąc pod uwagę dwustronny kierunek użytkowania tej rasy – mleczno–mięsny. Jałówki startowały w 5 kategoriach wiekowych, krowy w czterech. Czempionaty zdobyły:
- Jałowice urodzone 29.06.2020–28.08.2020 – Albine po ojcu Hayabusa; hodowca SK Pępowo;
- Jałowice urodzone 29.02.2020–28.06.2020 – Meise po ojcu Munter; hodowca SK Pępowo;
- Jałowice urodzone 29.11.2019–28.02.2020 – Fanta po ojcu Hooligan; hodowca SK Pępowo;
- Jałowice urodzone 29.08.2019–28.11.2019 – Amalie po ojcu Hooligan; hodowca SK Pępowo;
- Jałowice urodzone 29.05.2019–28.08.2019 – Ziege po ojcu Manna; hodowca SK Pępowo;
- Krowy w I laktacji – Vitina po ojcu Manolo; hodowca SK Pępowo;
- Krowy w II laktacji – Riga 22 po ojcu Perfekt; hodowca SK Pępowo;
- Krowy w III–V laktacji – Ambrose 11 po ojcu Versetto; hodowca SK Pępowo;
- Krowy w seniorki (powyżej VI laktacji) – Blondi po ojcu Refregen; hodowca SK Pępowo;
- krowy mamki z cielętami ras użytkowanych w kierunku mięsno-mlecznym i mięsnym, dla których ocenę wartości użytkowej prowadzi PFHBiPM – Rutaka z córką Nutką; rasa białogrzbieta, hodowca Zbigniew Kołodziej z Puchaczowa.
Wśród czempionów komisja wyłoniła 2 superczempiony – w kategorii jałówek została nim Fanta, a w kategorii krów – Riga 22 w II laktacji, obie z hodowli SK Pępowo.
dr Mirosława Wieczorek
<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego.</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a