r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – zawirowania na rynku
24.09.2019autor: Dorota Kolasińska

Na rynku pojawiły się zawirowania. W jednych zakładach ceny za te same grupy zwierząt rosną, w innych spadają.
W tym tygodniu na rynku obserwujemy lekkie zawirowania w cennikach. Niektóre zakłady podnoszą ceny, niektóre obniżają. Średnio cena byka w wbc od ubiegłego tygodnia spadła o 8 gr, jałówek oraz krów z kolei wzrosła o 6 gr. Gdybyśmy jednak spojrzeli na każdy z zakładów oddzielnie nie ma żadnej reguły spadków lub wzrostów. Wszystko zależy od lokalnego zapotrzebowania.
Tam gdzie cena byka wzrosła, jest po prostu małe zainteresowanie hodowców, mimo, że towaru do sprzedaży jest dużo, to rolnicy niechętnie udają się do skupu. Ceny nadal nikogo nie zachęcają, a raczej zniechęcają...
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,64 zł/kg, za byka w klasie O 11,27 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,36 zł/kg, a za klasę O 11,69 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,52 zł/kg, a w klasie O 10,12 zł/kg. Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,20 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy!

Tam gdzie cena byka wzrosła, jest po prostu małe zainteresowanie hodowców, mimo, że towaru do sprzedaży jest dużo, to rolnicy niechętnie udają się do skupu. Ceny nadal nikogo nie zachęcają, a raczej zniechęcają...
Ile płacą zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 11,64 zł/kg, za byka w klasie O 11,27 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,36 zł/kg, a za klasę O 11,69 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,52 zł/kg, a w klasie O 10,12 zł/kg. Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 6,33 zł/kg, jałówek 5,67 zł/kg, a za krowy 5,20 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj –
aktualne notowania cen!
dkol
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy!


Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a