Ceny bydła: niewielkie odbicie od dna
Niewielka poprawa w skupach bydła. Nadal jednak rolnicy otrzymują dużo mniej niż wcześniej, a oferowane stawki nie zapewniają satysfakcjonującej zapłaty za pracę!
Choć w cennikach skupu bydła nieco drgnęło do góry i dotyczyło to praktycznie wszystkich grup zwierząt – to jednak nadal trudno mówić o satysfakcjonujących stawkach. Największe zmiany objęły byki, zarówno w klasie R jaki i O. Stawki wzrosły o ok. 0,2 zł–0,6 zł/kg, a w przypadku dwóch zakładów do których zadzwoniliśmy nawet o 1 zł/kg (wg wagi poubojowej). Niewielka korekta cen dotyczyła także jałówek i krów. W pierwszym przypadku ceny wzrosły o ok. 0,2 zł–0,4 zł/kg, podczas gdy oddając do skupu krowy ubojnie – oferowały o ok. 0,1–0,4 zł/kg więcej niż tydzień temu (wg wagi poubojowej).
Nie zmienia to jednak obrazu cały czas trudnych do zaakceptowania cen. Ubojnie, które biorą udział w naszej sondzie cały czas oferują bowiem za bydło przeciętnie ok. 11,5 zł/kg za byki, 11,9 zł/kg za jałówki oraz 10,3 zł/kg za krowy (wg wagi poubojowej).
Jak wynika z danych MRiRW, średnio za bydło rzeźne klasy R3 unijni producenci bydła uzyskiwali na początku sierpnia br. 350,86 euro/100 kg. To o ok. 1% niższa stawka niż na początku lipca. Nadal jednak średnio w UE żywiec wołowy był o 5% tańszy niż przed rokiem. Tymczasem, średnia stawka na polskim rynku za analogiczny produkt wyniosła 284,34 euro/100 kg i była aż o 19% niższa od średniej ceny w UE.
Ile płacą zakłady?
Zgodnie z naszą sondą w tym tygodniu:
– za byka w klasie R i O otrzymamy przeciętnie odpowiednio – 11,70 i 11,31 zł/kg (wg wagi poubojowej);
– za jałówki w klasie R i O otrzymamy przeciętnie odpowiednio – 12,22 i 11,60 zł/kg (wg wagi poubojowej);
– za krowy w klasie R i O otrzymamy przeciętnie odpowiednio – 10,46 i 10,20 zł/kg (wg wagi poubojowej).
W przeliczeniu na wagę żywą byków zakłady płacą średnio 6,75 zł/kg, w przypadku jałówek 5,75 zł/kg, zaś krów– 5,00 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
Marcin Jajor
<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>
Najważniejsze tematy